Έχω κάνει αυτή τη μέθοδο λίγες φορές σε χαμηλή κλίμακα (10g βρωμό) αλλά έχω πρόβλημα με την απόδοση (περίπου 25%) και με τη "δύναμη" του τελικού προϊόντος (δεν είναι αρκετά ισχυρό).
10g 2-βρωμο-4-μεθυλο-προπυφαινόνης διαλύονται σε 40mL NMP, θερμαίνονται στους 40 βαθμούς και προστίθενται σταγόνα-σταγόνα (πολύ αργά για να ελέγχεται η θερμοκρασία) 20mL 40% μεθυλαμίνη (κατά την προσθήκη της μεθυλαμίνης, το μείγμα ψύχεται ώστε να μην υπερβαίνει τους 55 βαθμούς),
Ανάδευση (350rpm) επί 20 λεπτά (κατά την ανάδευση το μείγμα δεν θερμαινόταν - η θερμοκρασία έπεσε αργά σε περίπου 25-30 βαθμούς),
Προστέθηκαν 100mL κρύου νερού και στη συνέχεια 50mL οξικού αιθυλεστέρα (αναδεύτηκε έντονα μετά την προσθήκη),
Η οργανική φάση διαχωρίστηκε, πλύθηκε 3 φορές με κρύο νερό και ξηράνθηκε με MgSO4- ψύχθηκε σε περίπου -5 βαθμούς.
Προστέθηκαν 50mL ψυχρής (-15 βαθμούς) ακετόνης,
Η οξίνιση έγινε με παγωμένο HCl αραιωμένο σε ακετόνη (1:5) σε pH=5,7.
Κατάψυξη κατά 2-3 ώρες στους -20 βαθμούς και διήθηση σε χωνί Büchner/πλύσιμο με παγωμένη ακετόνη.
Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
1) η θερμοκρασία της αντίδρασης είναι καλή; Πρέπει να ψύξω το μείγμα ώστε να μην υπερβαίνει τους 55 βαθμούς;
2) το pH= 5,7 είναι εντάξει; Πρέπει να δοκιμάσω χαμηλότερο pH για να βελτιώσω την ισχύ και την απόδοση του τελικού προϊόντος;
3) τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να βελτιώσω την απόδοση και την ισχύ; Τι έχω κάνει λάθος;
Σας ευχαριστώ για οποιαδήποτε βοήθεια σε αυτή την περίπτωση.