Ahojte všetci !
Túto syntézu som vyskúšal dvakrát a tu je môj záver k tejto syntéze.
Po prvé, zďaleka nie som vyštudovaný chemik, takže to, čo poviem, treba brať s rezervou. Kľudne môžete opraviť to, čo hovorím.
Reakcie a mechanizmy sú výsledkom môjho výskumu a môjho chápania syntézy, a preto sú otvorené aj kritike.
Len som videl, že o tejto téme už diskutovalo veľa ľudí, takže dúfam, že môj príspevok nebude zbytočný. Aj odkaz na konci môjho príspevku už bol na túto tému uverejnený. Ospravedlňujem sa, ak sa z môjho príspevku nič nedozviete.
Krok 1: skrížená aldolská kondenzácia :
Obvykle pri tejto reakcii používame malý prebytok MEK, pretože ketóny môžu samovoľne kondenzovať, ale táto reakcia je termodynamicky devastovateľná a v literatúre, ktorú sa mi podarilo nájsť, sa uskutoční maximálne do 5 %. Napriek tomu podľa tohto dokumentu môže benzaldehyd reagovať s konečným produktom, čo by výrazne znížilo výťažok, preto sa používa prebytok MEK, aby sa zabezpečilo, že benzaldehyd reaguje so správnou molekulou. (Okrem toho podľa toho istého dokumentu nie je užitočná destilácia medzi skríženou aldolovou kondenzáciou a Baeyerovou-Villigerovou oxidáciou, pretože vedľajšie produkty nebudú reagovať počas Baeyerovej-Villigerovej oxidácie a môžu byť odstránené ďalšou destiláciou). Napadlo ma, či by nebolo lepšie pridávať benzaldehyd po kvapkách, čím by sa zabezpečil prebytok MEK, a tým by sa zabránilo reakcii benzaldehydu s novovzniknutým produktom. A keďže aldolová samokondenzácia ketónov nie je veľmi priaznivá, tento postup môže byť lepší z hľadiska výťažnosti. Ale ako som povedal, to, čo hovorím, je potrebné overiť.
Ako katalyzátor môžeme pri aldolových reakciách bežne použiť buď kyselinu, alebo zásadu. Predpokladám však, že v tomto prípade používame kyselinu, aby sme sa vyhli Cannizzarovej reakcii, pretože benzaldehyd je neenolizovateľný. Použitím katalyzátora kyseliny prejdeme k tvorbe enolu namiesto enolátu.
Ako kyslý katalyzátor som pri prvej reakcii vyskúšal silný prídavok koncentrovanej H2SO4 a pri druhej som pridal len niekoľko kvapiek. Rozdiel, ktorý som si všimol medzi týmito dvoma pokusmi, bol ten, že ak sa pridalo príliš veľa H2SO4, produkt polymerizoval, čo takmer znemožnilo destiláciu kvôli bumpingu.
Skrížená aldolová kondenzácia vedie k 3-metyl-4-fenyl-3-butén-2-ónu.
Pri Baeyerovej-Villigerovej oxidácii som chcel vyskúšať perboritan alebo perkarbonát sodný. Jediný problém, ktorý som videl pri použití perkarbonátu sodného, bol ten, že by reagoval s GAA a postupne ho neutralizoval. A skutočne je to dosť zlý nápad, keď som to vyskúšal v malom meradle. Perkarbonát má problémy s rozpúšťaním a potrebuje médium obsahujúce trochu viac vody. Keď sa to podarí, musíte si dávať pozor, aby sa neuvoľnilo príliš veľa CO2. Kyselina peroctová sa tvorí in situ a reaguje s 3-metyl-4-fenyl-3-butén-2-ónom. Aby sa môj perkarbonát rozpustil, pridal som trochu H2O2. Ale povedal by som, že ak nemáte 50 % H2O2, nestrácajte čas touto syntézou. A to je môj záver. Hoci sa táto syntéza môže zdať atraktívna, je zdĺhavá a prácna, najmä pri všetkých tých vákuových destiláciách (skúšal som to aj bez nich, funguje to, ale vedie to k práci s vysokými teplotami a dokonca sa mi takto podarilo zničiť produkt!) Preto by som každému odporučil, aby sa obrátil na inú metódu syntézy. Mne sa nakoniec podarilo získať podľa môjho názoru požadovaný produkt, ale podľa môjho názoru nie dosť na to, aby to ospravedlnilo celý postup. Pre tých, ktorí chcú vedieť viac, odporúčam prečítať si článok, vyhľadať "Two dogs aldol", dozvedieť sa o mechanizmoch aldolovej reakcie, Baeyerovej-villigerovej oxidácie a hydrolýzy esterov.
Scribd je najväčšia svetová sociálna stránka na čítanie a publikovanie.
www.scribd.com