- Language
- 🇬🇧
- Reaction score
- 280
Dodanie roztworu węglanu potasu do kolby z brudnym P2P jest bardzo złym pomysłem i nie ma absolutnie żadnego sensu, chyba że ktoś zamierza celowo zabić dużo P2P. P2P jest bardzo podatny na autokondensację katalizowaną zasadą, powiedzmy, że P2P kondensuje ze sobą tworząc polimer, w ekstremalnych warunkach całkowicie zamienia się w niesławną "czerwoną smołę", inaczej dobrze znaną czerwoną maź lub różowe do ciemnoczerwonych przebarwień.
P2P jest znacznie bardziej stabilny w stosunku do kwasów.
Jeśli chcesz podnieść temperaturę wrzenia wody w kolbie, użyj soli kuchennej.
Również przechylenie kolby z P2P o 45 stopni lub nawet więcej, jeśli używasz kolby z długą szyjką (zalecane), pomaga zapobiec rozpryskiwaniu się wody do skraplacza w przypadku silnego "uderzenia" lub zbyt dużej ilości pary. Uderzenia można całkowicie pominąć, gdy kolba P2P jest ogrzewana nie od dołu, ale tylko z boków (dolna jedna trzecia kolby nie jest ogrzewana). Wiele płaszczy grzewczych ma podwójne ogrzewanie właśnie w tym celu, jedno ogrzewanie dla górnej części, jedno dla dolnej części, używasz obu do szybkiego nagrzewania i tylko górnej części podczas destylacji, co pozwala uniknąć uderzenia. Przeważnie. Nie mów mi, że o tym wiedziałeś. Nikt już tego nie wie. Tak wiele straciło na aktualności od czasów chemii....
P2P jest znacznie bardziej stabilny w stosunku do kwasów.
Jeśli chcesz podnieść temperaturę wrzenia wody w kolbie, użyj soli kuchennej.
Również przechylenie kolby z P2P o 45 stopni lub nawet więcej, jeśli używasz kolby z długą szyjką (zalecane), pomaga zapobiec rozpryskiwaniu się wody do skraplacza w przypadku silnego "uderzenia" lub zbyt dużej ilości pary. Uderzenia można całkowicie pominąć, gdy kolba P2P jest ogrzewana nie od dołu, ale tylko z boków (dolna jedna trzecia kolby nie jest ogrzewana). Wiele płaszczy grzewczych ma podwójne ogrzewanie właśnie w tym celu, jedno ogrzewanie dla górnej części, jedno dla dolnej części, używasz obu do szybkiego nagrzewania i tylko górnej części podczas destylacji, co pozwala uniknąć uderzenia. Przeważnie. Nie mów mi, że o tym wiedziałeś. Nikt już tego nie wie. Tak wiele straciło na aktualności od czasów chemii....
- Language
- 🇺🇸
- Reaction score
- 33
Witam, jeśli używasz kwasu do oczyszczania p2p, który kwas jest najwyższy? Kwas siarkowy 98%, kwas solny 37%, kwas szczawiowy stały, kwas fosforowy 85%) To jest odczynnik, który mam. Kolba wytwornicy pary 2L, kolba P2P 1L, ile brudnego P2P można dodać w takiej kombinacji? Destylacja pary wodnej to naprawdę bolesna sprawa.