Sveiki visi !
Es divreiz esmu mēģinājis šo sintēzi, un šeit ir mans secinājums par šo.
Pirmkārt, es nebūt neesmu izglītots ķīmiķis, tāpēc tas, ko es saku, jāuztver ar zināmu rezervi. Lūdzu, labojiet, ko es saku.
Reakcijas un mehānismi ir manu pētījumu un izpratnes par sintēzi rezultāts, tāpēc tos var arī kritizēt.
Es tikai redzēju, ka daudzi cilvēki jau ir apsprieduši šo tematu, tāpēc ceru, ka mans ieraksts nebūs lieks. Arī saite mana ieraksta beigās jau ir publicēta šajā tēmā. Atvainojiet, ja no mana ieraksta neko neuzzināsiet.
1. solis: šķērsota aldol kondensācija :
Parasti šajā reakcijā mēs izmantojam nelielu MEK pārpalikumu, jo ketoni var paškondensēties, bet šī reakcija ir termodinamiski izniekojama, un literatūrā, ko man izdevās atrast, tā tiks veikta maksimāli līdz 5%. Tomēr saskaņā ar šo darbu benzaldehīds var reaģēt ar galaproduktu, kas ievērojami samazinātu iznākumu, tāpēc izmanto MEK pārpalikumu, lai pārliecinātos, ka benzaldehīds reaģē ar pareizo molekulu. (Turklāt saskaņā ar to pašu dokumentu destilācija starp šķērsoto aldolkondensāciju un Beijera-Villigera oksidāciju nav lietderīga, jo blakusprodukti nereaģē Beijera-Villigera oksidācijas laikā un tos var likvidēt nākamajā destilācijā). Es domāju, vai nebūtu labāk pievienot benzaldehīdu pilienu pa pilienam, kas nodrošinātu, ka MEK ir pārpalikums, un tādējādi novērstu benzaldehīda reakciju ar jaunizveidoto produktu. Un, tā kā ketonu aldola paškondensācija nav ļoti labvēlīga, šāds paņēmiens varētu būt izdevīgāks attiecībā uz iznākumu. Bet, kā jau teicu, tas, ko es saku, ir jāpārbauda.
Kā katalizatoru aldola reakcijās parasti var izmantot vai nu skābi, vai bāzi. Tomēr es pieņemu, ka šajā gadījumā mēs izmantojam skābi, lai izvairītos no Kannicaro reakcijas, jo benzaldehīds ir neenolizējams. Izmantojot skābes katalizatoru, enolāta vietā veidojas enols.
Kā skābes katalizatoru pirmo reizi, kad veicu šo reakciju, es mēģināju spēcīgi pievienot koncentrētu H2SO4, bet otrajā reizē es pievienoju tikai dažus pilienus. Atšķirība, ko pamanīju starp abām reizēm, bija tāda, ka, pievienojot pārāk daudz H2SO4, produkts polimerizējās, padarot destilāciju gandrīz neiespējamu, jo tas uztrūka.
Šķērsojot aldolkondensāciju, rodas 3-metil-4-fenil-3-buten-2-ons.
Bejera-Villigera oksidēšanai es gribēju izmēģināt perborātu vai nātrija perkarbonātu. Vienīgā problēma, ko saskatīju, izmantojot nātrija perkarbonātu, bija tā, ka tas reaģētu ar GAA un pakāpeniski to neitralizētu. Un patiešām tā ir diezgan slikta ideja, izmēģinot to nelielā mērogā. Perkarbonātam ir problēmas ar šķīdināšanu, un tam vajadzīga vide, kas satur nedaudz vairāk ūdens. Kad tas ir izdarīts, ir jāuzmanās, lai neizdalītos pārāk daudz CO2. Perektīnskābe veidojas in situ un reaģē ar 3-metil-4-fenil-3-butēn-2-onu. Lai mans perkarbonāts šķīdinātos, es pievienoju nedaudz H2O2. Bet es teiktu, ja jums nav 50% H2O2, netērējiet laiku šai sintēzei. Un tāds ir mans secinājums. Lai gan šī sintēze var šķist pievilcīga, tā ir garlaicīga un darbietilpīga, īpaši ar visām tām vakuumdestilācijām (esmu mēģinājis bez tām, tas darbojas, bet noved pie darba ar augstu temperatūru, un man pat ir izdevies šādā veidā iznīcināt produktu!) Tāpēc es ieteiktu ikvienam izmantot citu sintēzes metodi. Man beigās izdevās iegūt, manuprāt, vēlamo produktu, bet, manuprāt, nepietiekami, lai attaisnotu visu procedūru. Tiem, kas vēlas uzzināt vairāk, iesaku izlasīt rakstu, sameklēt "Two dogs aldol", uzzināt par aldola reakcijas mehānismiem, Bejera-Villigera oksidāciju un esteru hidrolīzi.
Scribd ir pasaulē lielākā sociālā lasīšanas un publicēšanas vietne.
www.scribd.com