Sveiki visi !
Šią sintezę bandžiau du kartus, ir štai mano išvada dėl šios sintezės.
Pirma, aš toli gražu nesu išsilavinęs chemikas, todėl tai, ką sakau, reikėtų priimti su saiku. Jauskitės laisvi pataisyti tai, ką sakau.
Reakcijos ir mechanizmai yra mano tyrimų ir mano supratimo apie sintezę rezultatas, todėl juos taip pat galima kritikuoti.
Tik pamačiau, kad daug žmonių jau aptarė šią temą, todėl tikiuosi, kad mano pranešimas nebus perteklinis. Be to, mano pranešimo pabaigoje esanti nuoroda jau buvo paskelbta šia tema. Atsiprašau, jei iš mano įrašo nieko nesužinosite.
1 žingsnis: sukryžiuota aldolo kondensacija :
Paprastai šioje reakcijoje naudojame nedidelį MEK perteklių, nes ketonai gali savaime kondensuotis, tačiau ši reakcija yra termodinamiškai niokojama ir literatūroje, kurią man pavyko rasti, bus atliekama ne daugiau kaip 5 %. Vis dėlto, kaip teigiama šiame straipsnyje, benzaldehidas gali reaguoti su galutiniu produktu, o tai labai sumažintų išeigą, todėl ir naudojamas MEK perteklius, kad būtų užtikrinta, jog benzaldehidas reaguos su tinkama molekule. (Be to, tame pačiame dokumente teigiama, kad distiliavimas tarp kryžminės aldolio kondensacijos ir Baeyer-Villigerio oksidacijos yra nenaudingas, nes šalutiniai produktai nereaguoja Baeyer-Villigerio oksidacijos metu ir gali būti pašalinti kito distiliavimo metu). Pagalvojau, ar ne geriau būtų benzaldehidą pilti po lašą, kad būtų užtikrintas MEK perteklius ir taip būtų išvengta benzaldehido reakcijos su naujai susidariusiu produktu. Kadangi ketonų aldolio savikondensacija nėra labai palanki, toks būdas gali būti naudingesnis išeigos atžvilgiu. Tačiau, kaip sakiau, tai, ką sakau, reikia patikrinti.
Kaip katalizatorių aldolio reakcijoms paprastai galime naudoti arba rūgštį, arba bazę. Tačiau darau prielaidą, kad šiuo atveju naudojame rūgštį, kad išvengtume Cannizzaro reakcijos, nes benzaldehidas yra neenolizuojamas. Naudodami rūgštinį katalizatorių, vietoj enolo susidarys enolis.
Kaip rūgštinį katalizatorių pirmą kartą atlikdamas šią reakciją bandžiau stipriai įpilti koncentruoto H2SO4, o antrą kartą įlašinau tik kelis lašus. Skirtumas, kurį pastebėjau tarp šių dviejų bandymų, buvo tas, kad įpylus per daug H2SO4, produktas polimerizavosi, todėl distiliacija buvo beveik neįmanoma dėl bumbsėjimo.
Kryžminės aldolio kondensacijos metu gaunamas 3-metil-4-fenil-3-buten-2-onas.
Baeyer-Villigerio oksidacijai norėjau išbandyti perboratą arba natrio perkarbonatą. Vienintelė problema, kurią įžvelgiau naudodamas natrio perkarbonatą, buvo ta, kad jis reaguotų su GAA ir palaipsniui jį neutralizuotų. Ir iš tiesų tai yra gana bloga idėja, pabandžius ją nedideliu mastu. Perkarbonatas sunkiai tirpsta, todėl jam reikia terpės, kurioje būtų šiek tiek daugiau vandens. Tai padarius, reikia būti atsargiems, kad neišsiskirtų per daug CO2. Peracto rūgštis susidaro in situ ir reaguoja su 3-metil-4-fenil-3-buten-2-onu. Kad mano perkarbonatas ištirptų, pridėjau šiek tiek H2O2. Tačiau sakyčiau, jei neturite 50 % H2O2, negaiškite laiko šiai sintezei. Štai tokia mano išvada. Nors ši sintezė gali atrodyti patraukli, ji yra varginanti ir reikalaujanti daug darbo, ypač su visais tais vakuuminiais distiliavimais (bandžiau ir be jų, tai veikia, bet verčia dirbti aukštoje temperatūroje, ir man net pavyko taip sunaikinti produktą!) Todėl visiems patarčiau rinktis kitą sintezės metodą. Galiausiai man pavyko gauti, mano manymu, norimą produktą, tačiau, mano nuomone, nepakankamai, kad pateisinčiau visą procedūrą. Norintiems sužinoti daugiau, rekomenduoju perskaityti straipsnį, paieškoti "Two dogs aldol", sužinoti apie aldolio reakcijos, Baeyerio-Villigerio oksidacijos ir esterių hidrolizės mechanizmus.
Scribd yra didžiausia pasaulyje socialinė skaitymo ir leidybos svetainė.
www.scribd.com