Здравейте на всички !
Опитах този синтез два пъти и ето какво е заключението ми за него.
Първо, аз далеч не съм обучен химик, така че това, което казвам, трябва да се приема с известна доза сол. Чувствайте се свободни да поправите това, което казвам.
Реакциите и механизмите са резултат от моите изследвания и моето разбиране за синтеза, поради което също подлежат на критика.
Просто видях, че много хора вече са обсъждали темата, така че се надявам постът ми да не бъде излишен. Освен това линкът в края на поста ми вече е публикуван по темата. Съжалявам, ако не научите нищо от поста ми.
Стъпка 1: кръстосана алдолова кондензация :
Обикновено използваме малък излишък на МЕК в тази реакция, защото кетоните могат да се самокондензират, но тази реакция е термодинамично опустошителна и ще се извърши до максимум 5% в литературата, която успях да намеря. Въпреки това, според този документ, бензалдехидът може да реагира с крайния продукт, което значително би намалило добива, откъдето идва и използването на излишък от МЕК, за да се гарантира, че бензалдехидът реагира с правилната молекула. (Освен това, според същия документ, дестилацията между кръстосаната алдол кондензация и окислението на Байер-Вилигер не е полезна, тъй като страничните продукти няма да реагират по време на окислението на Байер-Вилигер и могат да бъдат елиминирани при следващата дестилация). Чудех се дали няма да е по-добре да добавям бензалдехида капка по капка, което ще гарантира, че има излишък на МЕК, и по този начин ще предотврати реакцията на бензалдехида с новообразувания продукт. И тъй като алдолната самокондензация на кетони не е много благоприятна, този начин може да е по-добър за добива. Но както казах, това, което казвам, трябва да се провери.
Като катализатор обикновено можем да използваме или киселина, или основа за алдолните реакции. Предполагам обаче, че тук използваме киселина, за да избегнем реакцията на Каницзаро, тъй като бензалдехидът не се енолизира. Като използваме киселинен катализатор, преминаваме през образуването на енол вместо на енолат.
Като киселинен катализатор опитах силно добавяне на концентрирана H2SO4 първия път, когато направих тази реакция, а втория път добавих само няколко капки. Разликата, която забелязах между двата случая, беше, че ако се добави твърде много H2SO4, продуктът се полимеризира, което прави дестилацията почти невъзможна поради накъсване.
Кръстосаната алдолова кондензация ще доведе до 3-метил-4-фенил-3-бутен-2он.
За окислението на Байер-Вилигер исках да опитам с перборат или натриев перкарбонат. Единственият проблем, който видях при използването на натриев перкарбонат, беше, че той ще реагира с GAA и постепенно ще го неутрализира. И наистина това е доста лоша идея, след като я изпробвах в малък мащаб. Перкарбонатът има проблеми с разтварянето и се нуждае от среда, съдържаща малко повече вода. След като това стане, трябва да се внимава да не се освободи твърде много CO2. Пероцетната киселина се образува на място и реагира с 3-метил-4-фенил-3-бутен-2он. За да накарам моята перокарбонат да се разтвори, добавих малко H2O2. Но бих казал, че ако не разполагате с 50% H2O2, не си губете времето за този синтез. И това е моето заключение. Въпреки че този синтез може да изглежда привлекателен, той е досаден и трудоемък, особено с всички тези вакуумни дестилации (опитвал съм и без тях, работи, но води до работа с високи температури и дори съм успявал да унищожа продукта по този начин!) Затова бих посъветвал всеки да се обърне към друг метод за синтез. В крайна сметка успях да получа това, което според мен беше желаният продукт, но според мен не достатъчно, за да оправдае цялата процедура. За тези, които искат да научат повече, препоръчвам да прочетат статията, да потърсят "Two dogs aldol", да се запознаят с механизмите на реакцията на алдола, окислението на Байер-Вилигер и хидролизата на естери.
Scribd е най-големият сайт за социално четене и публикуване в света.
www.scribd.com