Много ми е интересен вашият коментар. Някой вече е споменавал това тук, във форума.
Планирам да задам температурата твърдо на 34 градуса (половината от посочения диапазон от 32-36 градуса), а времето на реакцията - на 4 часа.
Човекът, който е дал тази информация, е дал и пропорции за тази реакция.
А именно:
- 100 g bk4
- 250ml DCM
- 150ml m40
1. тези пропорции на реагентите ще бъдат ли правилни?
2. трябва да добавя 1/2 m40 в началото и 1/2 m40 след един час от реакцията. Каква е целта на това? Разбирам, че трябва да се укроти температурата, но каква е разликата, ако го направим наведнъж или го разпределим на два подхода?
Вече имах един подход към този опит. Добавих всичко в пропорциите, посочени по-горе. Загрях сместа до 20 градуса и започнах да добавям m40. За съжаление температурата не започна да се повишава от само себе си. След като пуснах отоплението отвън, температурата изведнъж скочи на 40 градуса. Течността закипя и изключването на отоплението не помогна.
Какво мисля аз. Да загрея реакционната маса до 25-30 градуса преди да добавя m40 и да започна да добавям постепенно m40, за да не надвиша споменатите 36 градуса? Това добре ли е? Или да загрея цялата маса до реакционната температура от 34 градуса и едва тогава да добавя m40?
Имам още един въпрос. Как да почистя свободната основа?
Достатъчно ли е свободната основа да се промие два пъти с равен обем 10% разтвор на натриев трисулфат, за да се отстрани останалият бромокетон, и да се промие два пъти с чиста вода? Необходимо ли е да се използва нещо друго?
Защо, когато неутрализирам със солна киселина в ацетон до рН 6, при добавяне на сместа HCL:ацетон към свободната основа тя започва да става цветна. След това е ужасно трудно да се измие прахът до снежнобяло.
Цветовете, които са ми хрумнали, са синьо, зелено, тъмночервено и розово.