Sinteza P2P z oksidacijo alfa-metilstirena z oksonom (kalijev peroksomonosulfat) (merilo 1 kg)

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
302
Potrebujete kalijev peroksimonosulfat, KHSO5, peroksisulfat je di-sulfatin se mora za delovanje najprej pretvoriti v monosulfat. Če pa uporabite di-sulfat, je boljša izbira natrijev peroksisulfat, saj ima veliko večjo topnost in omogoča zmanjšanje prostornine topila. AFAIK se üperoksidni di-sulfati hidrolizirajo v monosulfate pri temperaturah > 55 °C.
Uporabi se lahko tudi raztopina Caros Acid aka Piranha, ki je narejena iz H2O2 50 % in H2SO4 > 70 %, ki ustreza peroksidnemu monosulfatu.

View previous replies…

lalalander

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
26
Ali izračunamo, koliko Carojeve kisline moramo uporabiti glede na oksidacijsko moč oksona, ali je treba upoštevati še druge spremenljivke?

should

Don't buy from me
Member
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Pozdravljeni, kakšna je približna količina mešane raztopine, ki jo potrebujete?

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
302
Tudi 50 % H2SO4 pretvori natrijev ali kalijev persulfat v persirno kislino, kaj je karosova kislina.
En mol oksona ima 630 g in vsebuje dva oksidacijska ekvivalenta. En mol Carosove kisline ima en oksidacijski ekvivalent.
Kot pri vseh per-komponentnih spojinah je dobro dodati nekaj, kar preprečuje razgradnjo, recimo kisik, ki se kar tako razblini. Uporabimo lahko oksalno kislino, natrijev stannat in EDDTA, najbolje v kombinaciji. Potrebne so le majhne količine, recimo čajna žlička na 2 litra reakcije. To bi moralo zadostovati.