Pekné. Našiel som a priložil článok a dobre, zle ste vypočítali potrebné množstvo oxónu. Potrebujete 2 molárne ekvivalenty oxónu a oxón má molekulovú hmotnosť ~630 g/mol. a-metylstyrén má molárnu hmotnosť 118 g/mol a teda 1 kg je približne 8,5 mol. Toto vydelíme dvoma a potom molovou hmotnosťou oxónu a dostaneme neuveriteľných 10,700 g, povedzme 11 kg. A to je ten problém. Inak by to bolo lepšie ako krájaný chlieb, pretože styrén môžem kúpiť za menej ako 10 EUR za liter. Sakra!
Napriek tomu skvelá metóda a syntéza jodohydrínu je niečo, čo sa hodí na iných miestach a naozaj veľmi praktické.
A áno, vypočítal som to správne, viem o tom nezmysle, že sa niekedy hovorí, že oxón má 314 g/mol, ale keďže polomolekuly neexistujú, je to nezmysel. Je to 630 g/mol a má 2 oxidačné ekvivalenty na mol. Prikladám iný dokument, kde vidíte, že na dosiahnutie jodohydrínu je potrebných aspoň 1,5 OXIDATÍVNEHO ekvivalentu, takže len s dvoma z nich to vôbec nemôže fungovať.
Výťažky v článku boli 81 %, to by bolo 922 g, my zvyčajne nedostávame to, čo títo chlapci, 800 g by bol reálne skvelý výsledok, povedal by som.
Možno by sa to dalo urobiť s iným okysličovadlom? Niečím menej objemným. H2O2 by mal fungovať, ak má niekto prístup ku koncentrovanej H2SO4 a 30 %+ H2O2, potom by sa mohla použiť kyselina Caros a objem by sa výrazne znížil. Len ako rýchly, ale istý pokus.