Fajnie. Znalazłem i załączyłem artykuł i cóż, źle obliczyłeś potrzebną ilość Oxone. Potrzebujesz 2 molowych odpowiedników Oxone, a Oxone ma masę cząsteczkową ~630 g/mol. a-metylostyren ma masę cząsteczkową 118 g/mol, więc 1 kg to około 8,5 mol. Po pomnożeniu tego przez dwa, a następnie przez masę molową Oxone otrzymujemy aż 10.700 g, powiedzmy 11 kg. I to jest właśnie problem. W przeciwnym razie byłoby to lepsze niż kromka chleba, ponieważ mogę kupić styren za mniej niż 10 € za litr. Cholera!
Niemniej jednak świetna metoda, a synteza jodohydryny to coś, co przydaje się w innych miejscach i to bardzo.
I tak, obliczyłem to poprawnie, wiem o bzdurach, że czasami mówi się, że Oxone ma 314 g/mol, ale ponieważ półcząsteczki nie istnieją, to bzdura. Ma 630 g/mol i 2 równoważniki OKSYDACYJNE na mol. Załączam inny artykuł, w którym widać, że co najmniej 1,5 równoważnika OXIDATIVE jest potrzebne, aby dostać się do jodohydryny, więc z tylko dwoma z nich w ogóle nie może działać.
Wydajność w artykule wynosiła 81%, czyli 922 g, zwykle nie uzyskujemy tego, co ci faceci, 800 g byłoby realistycznym świetnym wynikiem, powiedziałbym.
Może dałoby się to zrobić z innym utleniaczem? Coś mniej nieporęcznego. H2O2 powinien zadziałać, jeśli ktoś ma dostęp do stężonego H2SO4 i 30%+ H2O2, to można by użyć kwasu Caros i znacznie zmniejszyć objętość. Tylko jako szybki, ale pewny strzał.