Synteza P2P przez utlenianie alfa-metylostyrenu za pomocą oksonu (nadtlenomonosiarczanu potasu) (skala 1 kg)

hardik696

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1

Nie mam reaktora. Czy mogę użyć plastikowej beczki, metalowej beczki lub stali. Proszę o odpowiedź.PM

Mr Handy

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Wypróbuj tę metodę. Jest poprawna

Ortist

Don't buy from me
Resident
Solutions
1
Reaction score
54
To szalona ilość acetonitrylu. Czy można go zastąpić?

Mr Handy

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Wypróbuj tę metodę. Jest poprawna

jasper

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
6
Co to jest cas a-metylostyrenu?

Mr Handy

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Wypróbuj tę metodę. To naprawdę robi fenyloaceton

The-Hive

Moderator in UK section
Resident
Reaction score
252
Deals
1
Można go kupić za £10 1lt

jasper

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
6
tak, czy możemy użyć płynu zamiast proszku, ponieważ jest napisane w gramach?

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
280

Fajnie. Znalazłem i załączyłem artykuł i cóż, źle obliczyłeś potrzebną ilość Oxone. Potrzebujesz 2 molowych odpowiedników Oxone, a Oxone ma masę cząsteczkową ~630 g/mol. a-metylostyren ma masę cząsteczkową 118 g/mol, więc 1 kg to około 8,5 mol. Po pomnożeniu tego przez dwa, a następnie przez masę molową Oxone otrzymujemy aż 10.700 g, powiedzmy 11 kg. I to jest właśnie problem. W przeciwnym razie byłoby to lepsze niż kromka chleba, ponieważ mogę kupić styren za mniej niż 10 € za litr. Cholera!
Niemniej jednak świetna metoda, a synteza jodohydryny to coś, co przydaje się w innych miejscach i to bardzo.

I tak, obliczyłem to poprawnie, wiem o bzdurach, że czasami mówi się, że Oxone ma 314 g/mol, ale ponieważ półcząsteczki nie istnieją, to bzdura. Ma 630 g/mol i 2 równoważniki OKSYDACYJNE na mol. Załączam inny artykuł, w którym widać, że co najmniej 1,5 równoważnika OXIDATIVE jest potrzebne, aby dostać się do jodohydryny, więc z tylko dwoma z nich w ogóle nie może działać.

Wydajność w artykule wynosiła 81%, czyli 922 g, zwykle nie uzyskujemy tego, co ci faceci, 800 g byłoby realistycznym świetnym wynikiem, powiedziałbym.

Może dałoby się to zrobić z innym utleniaczem? Coś mniej nieporęcznego. H2O2 powinien zadziałać, jeśli ktoś ma dostęp do stężonego H2SO4 i 30%+ H2O2, to można by użyć kwasu Caros i znacznie zmniejszyć objętość. Tylko jako szybki, ale pewny strzał.

Attachments

• pQWI4awkvN.pdf
    1.2 MB · Views: 433
  • iXPmcM2538.pdf
    76.6 KB · Views: 427

jasper

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
6
sir, chcę to zrobić w 10-litrowej kolbie do testowania sir, czy możesz mi w tym pomóc, czy powinienem podzielić wszystko przez 20?

hacke8

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
33
Sir, mogę uzyskać wszystkie potrzebne odczynniki, ale zużycie acetonitrylu i oksonu jest zbyt duże, a wartość ukończenia eksperymentu P2P będzie bardzo kosztowna. Czy jest jakiś odczynnik, który może zastąpić acetonitryl? A może masz już bardziej rozsądny sposób na ukończenie tej pracy?

WillD

Expert
Reaction score
1,054
Można go zastąpić etanolem

Grubby

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
10
To jest moja własna droga do produkcji P2P. Doskonale wiem, że użycie etanolu jako rozpuszczalnika daje 0! Metanol jest najbardziej wydajną alternatywą! Nie rozumiem, dlaczego moderator chce cię oszukać, ale moje słowa wytrzymują próbę! Pytania mile widziane!

BBCO

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
1
Jakie jest stężenie Oxone?

Mr Handy

Don't buy from me
Member
Language
🇺🇸
Reaction score
0
Cześć! Czy wypróbował Pan tę metodę? Naprawdę w wyniku tej reakcji powstaje fenyloaceton? Czy możemy użyć plastikowego bębna zamiast szklanego reaktora?

Berlin777

Professional
Manufacturer Seller
Language
🇬🇧
Reaction score
151
Deals
18
200-litrowy reaktor, by uzyskać tylko 1 kg P2P?

lalalander

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
22
Tak, ale hej! To praktycznie wyrzucenie wszystkiego i wymieszanie. Jedyną pracochłonną częścią jest ekstrakcja.

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
280
Oxone jest tak zwaną potrójną solą i składa się z peroksymonosiarczanu potasu, właściwego utleniacza, siarczanu potasu i disiarczanu potasu w stosunku molowym 2 do 1 do 1. Tak więc oczywiście pojawia się wiele niepożądanych substancji, które zajmują dużo objętości, ponieważ nadsiarczan stanowi tylko około 45% całkowitej masy.
Ma to znaczenie, ponieważ potrzeba 11 kg Oxone na kg metylostyrenu.
Plus jod, to nie jest tani sposób - w najlepszym przypadku otrzymasz 970 g P2P.
Ale jeśli chodzi o objętość rozpuszczalnika: Możliwe jest wyodrębnienie nadsiarczanu z Oxone i użycie go samego, co zmniejsza objętość rozpuszczalnika raczej o połowę. Dziesięć do dwudziestu litrów powinno wystarczyć. Inne podejście niż "sump all in" do dodawania odczynników może jeszcze bardziej zmniejszyć tę objętość.

200 litrów to żart, który jest spowodowany ekstrapolacją liczb z milimoli w artykułach na fikcyjne reakcje 1 kg. To nie działa w ten sposób.

should

Don't buy from me
Member
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Witam, czy nadsiarczan potasu może być używany jako substytut Oxone? Jeśli używany jest H2O2, jaka jest odpowiednia dawka?

should

Don't buy from me
Member
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Czy można stosować metylo-styren zawierający 15 ppm stabilizatora 4-tert-butylo-katecholu?

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
280
Oxone jest tak zwaną potrójną solą i składa się z peroksymonosiarczanu potasu, właściwego utleniacza, siarczanu potasu i disiarczanu potasu w stosunku molowym 2 do 1 do 1. Tak więc oczywiście pojawia się wiele niepożądanych substancji, które zajmują dużo objętości, ponieważ nadsiarczan stanowi tylko około 45% całkowitej masy.
Ma to znaczenie, ponieważ potrzeba 11 kg Oxone na kg metylostyrenu.
Plus jod, to nie jest tani sposób - w najlepszym przypadku otrzymasz 970 g P2P.
Ale jeśli chodzi o objętość rozpuszczalnika: Możliwe jest wyodrębnienie nadsiarczanu z Oxone i użycie go samego, co zmniejsza objętość rozpuszczalnika raczej o połowę. Dziesięć do dwudziestu litrów powinno wystarczyć. Inne podejście niż "sump all in" do dodawania odczynników może jeszcze bardziej zmniejszyć tę objętość.

200 litrów to żart, który jest spowodowany ekstrapolacją liczb z milimoli w artykułach na fikcyjne reakcje 1 kg. To nie działa w ten sposób.

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
280
Potrzebujesz nadtlenosiarczanupotasu, KHSO5, nadtlenosiarczan jest dwusiarczanemi musi być najpierw przekształcony w monosiarczan, aby działał. Ale jeśli używasz dwusiarczanu, nadtlenosiarczan sodu jest lepszym wyborem, ponieważ ma znacznie wyższą rozpuszczalność i pozwala zmniejszyć objętość rozpuszczalnika. AFAIK üperoksydisiarczany są hydrolizowane do monosiarczanów w temperaturach >55°C.
Można również użyć kwasu Caros, znanego również jako roztwór Piranha, wykonanego z 50% H2O2 i >70% H2SO4, który jest kwasem odpowiadającym monosiarczanowi nadtlenku.

View previous replies…

should

Don't buy from me
Member
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Witam, jaka jest przybliżona ilość potrzebnego zmieszanego roztworu?

OrgUnikum

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
280
Również 50% H2SO4 przekształca nadsiarczan sodu lub potasu w kwas nadsiarkowy, czym jest kwas Caros.
Jeden mol Oxone ma 630 g i zawiera dwa równoważniki utlenienia. Jeden mol kwasu Caros ma jeden równoważnik utlenienia.
Podobnie jak w przypadku wszystkich związków nadtlenowych, dobrym pomysłem jest dodanie czegoś, co zapobiega rozkładowi, na przykład tlenu, który po prostu bąbelkuje. Można użyć kwasu szczawiowego, stannanu sodu i EDDTA, najlepiej w połączeniu. Potrzebne są tylko niewielkie ilości, powiedzmy łyżeczka na 2 litry reakcji? Powinno wystarczyć.