Szép. Megtaláltam és csatoltam a cikket, és hát, elszámoltad a szükséges Oxone mennyiségét. Az Oxonból 2 moláris egyenértékre van szükséged, az Oxon molekulatömege pedig ~630 g/mol. az a-metilsztirol móltömege 118 g/mol, tehát 1 kg kb. 8,5 mol. Ezt kettővel, majd az Oxone mol-súlyával számolva kapunk 10.700 g-ot, mondjuk 11 kg-ot. És ez a probléma. Egyébként jobb lenne, mint a szeletelt kenyér, mivel a sztirolt kevesebb, mint 10 €/liter áron tudom megvenni. A francba!
Mindazonáltal egy nagyszerű módszer és a jodohidrin szintézis olyasmi, ami máshol is jól jön, és valóban nagyon hasznos.
És igen, ezt helyesen számoltam ki, tudom, hogy az oxonról néha azt mondják, hogy 314 g/mol, de mivel félmolekulák nem léteznek, ez nonszensz. Ez 630 g/mol, és 2 OXIDATÍV egyenérték van molonként. Mellékelek egy másik papírt, ahol látható, hogy legalább 1,5 OXIDATÍV ekvivalens kell a jodohidrinhez, tehát csak kettővel egyáltalán nem működhet.
A cikkben szereplő hozamok 81%-osak voltak, ez 922 g lenne, mi általában nem azt kapjuk, amit azok, 800 g lenne a reálisan nagy eredmény, azt mondanám.
Lehet, hogy ezt más oxidálószerrel is meg lehetne csinálni? Valami kevésbé terjedelmes. A H2O2-nek működnie kell, ha valakinek van hozzáférése tömény H2SO4 és 30%+ H2O2 koncentrátumhoz, akkor a Caros sav használható, és a térfogat jelentősen csökkenthető. Csak egy gyors, de biztos próbálkozásként.