Βέβαια!
Πρώτον, συγγνώμη για τα αγγλικά μου, ξέρω ότι μπορεί να είναι "περίεργα" μερικές φορές...
Έτσι, δοκίμασα διαφορετικές ποσότητες στη μέθοδο βάσης-οξέος μέχρι να βρω τη σωστή.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΕ ΒΑΚΟΥΣ, γράφω για το Capital γιατί έχω δει ότι (το ίδιο συνέβη και σε μένα στην αρχή) αφού κάνουμε τη βασική-οξύ, όταν βλέπουμε το αποτέλεσμα (ένα βρώμικο και εξαιρετικά πυκνό μίζερο μέλι) σκεφτόμαστε ότι κάτι δεν πήγε καλά, τότε δεν συνεχίζουμε.. αλλά εδώ είναι το κλειδί.
Για 50 γραμμάρια κεριού ( πήγα σε χαμηλή κλίμακα γιατί έχω μικρή ποσότητα κεριού)
1. βάλτε τα 50 gr κερί και 70 ml dH2O και 12 Gr αλισίβα , αυξήστε σιγά σιγά τη θερμοκρασία στους 80º C , όταν οι 80º φτάσουν συνεχίστε να το ανακατεύετε για μια ώρα.
2. Προσθέστε στο μείγμα 32,5 gr HCL 65% και συνεχίστε να ανακατεύετε για 1 ώρα ακόμα στους 80ºC
3. βάλτε σε Sep. χωνί , απορρίψτε το στρώμα νερού και προσθέστε μια αξιοπρεπή ποσότητα dH2o με 5% διττανθρακικό νάτριο (ή απλά κάντε ένα κορεσμένο διάλυμα) και κάντε την τυπική λειτουργία σε Sep. χωνί και αφήστε το για 30 λεπτά
4. επαναλάβετε 2 x ακόμα φορές το πλύσιμο με κορεσμένο διάλυμα, απορρίψτε το νερό πάντα και το 1 μόνο πλύσιμο με νερό.
( αν εμφανιστεί γαλάκτωμα δοκιμάστε πλύση με άλμη)...
5. απόσταξη υπό κενό μέχρι να φύγει όλο το νερό (είναι μόνο μια μικρή ποσότητα που δημιουργεί προβλήματα) και θα μπορούσε να γίνει σε rotovap.
and....
VOILA! έχετε το επιθυμητό προϊόν, απλά με διαφορετικό χρώμα από τα παλιά γλυκιδικά άλατα... το αποτέλεσμα θα είναι ένα σκούρο κόκκινο-καφέ λάδι.