Generatorji plinskega vodikovega klorida

WillD

Expert
Reaction score
1,090
Hprsiw7Cgk

Plin HCl dobimo z mešanjem žveplove kisline (npr. komercialno čistilo za odtoke) ali klorovodikove kisline (muriatna kislina) in soli (npr. kamene ali kuhinjske soli) v reakcijski posodi, imenovani generator HCl.

Med generatorji HCl, s katerimi se srečujemo na terenu, so:
- cisterne s propanom
- plastične posode za bencin
- dvolitrske steklenice za pop pijačo
- jeklenke za sodni sirup
- medicinske jeklenke za kisik
- jeklenke za freon in helij
- posode za kečap
- vrečke ziploc ali plastične vrečke
- steklene vakuumske bučke
- steklenice gasilnih aparatov
- acetilenske jeklenke
- steklenice za potapljanje
- steklenice za samostojne dihalne aparate
- steklenice za dojenčke
- različne druge posode

Vrste generatorjev, s katerimi se srečujete:
HCl generator ima po opažanjih v tajnih laboratorijih običajno naslednje elemente delovanja:
možnost dodajanja kisline in soli v majhnih količinah, nato pa je zaprt
2. zmožnost vsebovati plin HCl pod pritiskom
3. možnost izklopa ventila generatorja
4. možnost prenosa plina HCl prek cevi
5. prenosljivost
6. cenovno ugoden
7. po mnenju upravljavca tajnega laboratorija so za enkratno uporabo
8. zmožnost prikrivanja kot običajen gospodinjski predmet (npr. rezervoar za propan itd.)

04v5OWayUE

Prisotna je lahko potapljaška cev, ki pomaga pri polnjenju. Običajno sega 4 centimetre navzdol od ventila za propan v rezervoar. Ko je rezervoar pravilno napolnjen, se odpre ventil, ki omogoča uhajanje plina navzgor skozi to potapljaško cev. Ko raven tekočine v rezervoarju doseže raven ponorne cevi, začne tekočina uhajati iz odprtine ponorne cevi, kar pomeni, da je rezervoar poln.

Rezervoarji, ki se uporabljajo kot generatorji HCl, običajno nimajo nameščenega ustrezno dimenzioniranega ventila. Pogosto imajo doma izdelano ureditev iz medeninastih, pocinkanih bakrenih in nerjavečih jeklenih armatur. Ventili iz nerjavnega jekla so lahko namenjeni za HCl.
K1GB9sXW65
BPanR0dhYZ
XKr0vhxo9a

Standardni ventili rezervoarjev za propan imajo razbremenilni ventil, ki se sproži pri približno 375 psi. Pri tem tlaku se samodejno odpre in zmanjša tlak v rezervoarju.

Dodatne vrste generatorjev HCl:
OcHU7kyXW6
EYIKbWvF9N
U32Sc4PXqb
HZpreavIMV
RR0ukKovOg

YIxniucv8O
DAtEN7X1xj
AqmnLc1Tt6

Kemija generatorjev HCl:

H2SO4 (aq) + 2NaCl (s) ---> 2 HCl (g)+ Na2SO4 (s)
(žveplova kislina + natrijev klorid ---> plinasti vodikov klorid + natrijev sulfat)

Pri tej reakciji nastajata toplota in tlak, saj nastaja HCl. Ko se tlak zniža in se reakcija zaključi, segrejte vsebino generatorja, da nastane dodaten plin HCl. Višja temperatura katerega koli plina običajno povzroči višji tlak.

DkjRvlVTQf

Last edited by a moderator:

ch3wbacca

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1
Nekateri od teh so namreč zavajajoči.

Med drugim tudi na drugih mestih... vendar k bistvu. Pri mešanju klorovodikove kisline z natrijevim kloridom ne nastane vodikov klorid. Natrijev klorid je nevtralna sol in ne reagira s klorovodikovo kislino.

Natrijev klorid sicer reagira z žveplovo kislino, pri čemer nastane vodikov klorid, vendar je to reakcija dehidracije. Pri tem nastane precejšnja količina toplote, zato se sprošča tudi para. To je za naše namene moteče. Želimo suh vodikov klorid.

Obstaja boljša metoda. Pri kapanju žveplove kisline na klorovodikovo kislino nastane precej suh vodikov klorid, zlasti če plin spustite skozi sušilno cev ali drugo posodo z visoko koncentrirano žveplovo kislino, bo nastal zelo suh plin, primeren za skoraj vse namene.

Najraje uporabljam kalcijev klorid in klorovodikovo kislino. Gre za počasnejšo in manj burno reakcijo. Nastane manj toplote in manj vlage. Če sem v stiski, ga običajno lahko uporabim v takšni obliki, če pa mi čas in okoliščine dopuščajo, ga spustim tudi skozi sušilno cev z več kalcijevega klorida ali posodo z žveplovo kislino, za sušenje se uporablja tudi magnezijev sulfat, vendar so za to boljši nameni.

WillD

Expert
Reaction score
1,090
Hvala za komentar. Popravili jo bomo.

Last edited:

WillD

Expert
Reaction score
1,090
Gre za tiskarsko napako. Šlo je za interakcijo murične kisline s koncentrirano žveplovo kislino, da bi dobili suh plinast vodikov klorid. Uporaba te metode izključuje problem trdne trdne oborine. Metoda z uporabo kalcijevega klorida kot vira in kako sušilec je tudi dobra, upoštevamo vse razpoložljive možnosti in jo vsekakor navedemo. Obstaja le vprašanje, kako ravnati z usedlino kalcijevega sulfata?

Last edited:

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Prej je bila tema razprave reakcija murične kisline in aluminija (folije), moj vtis je bil, da je aluminijev klorid stranski produkt, vodikov plin pa glavni produkt, vendar sem po tem pogovoru tukaj v kemijski knjigi zasledil trditev, da pri tej reakciji nastane plin HCl. Če je tako, ima to svoje prednosti. Ne potrebuje toplote, ni tako opazna, manj je jedkih kemikalij, ki jih je treba hraniti v bližini. Niso navedli nobenega mehanizma ali uravnotežene enačbe, kaj torej JE produkt te reakcije?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Okej, na 30 različnih spletnih mestih sta navedena aluminijev klorid in vodikov plin.

zaners

Don't buy from me
Resident
Reaction score
8
Ali mora biti murična kislina čista?

SoldadoDeDrogas

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
179
@zaners, za namen ustvarjanja plina HCl ne.
@FritBuchner imate prav, pri tem nastaneta aluminijev klorid in plinski vodik. Tudi jaz sem videl te trditve in sem jih moral sam preveriti, omenjeno je celo v moji najljubši demonstraciji 'red p cook 101', ne razumem, zakaj. V videoposnetku na primer piše, da so potrebni predmeti: žveplova kislina in kuhinjska sol ali muriatna kislina in aluminijasta folija, kar pomeni, da na ta način ustvarite plin HCl. Morda nastajajo majhne količine ali pa pride do verižne reakcije, če ostane v isti posodi?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Za odstranitev tega kloridnega iona bi bila potrebna močna osnova. NaOH,+ AlCl = aluminijev hidroksid (AlOH) in natrijev klorid (NaCl)