Chem-Safe
Chem-Safe - Energy Control
- Language
- 🇪🇸
- Reaction score
- 25
Predsudky voči drogám sťažujú a ich považovanie za hlavnú príčinu, keď sa u človeka vyvinie porucha užívania návykových látok, môže sťažiť skutočné preniknutie ku koreňu problému. Pre niektorých odborníkov je problematické takmer každé užívanie iných drog ako spoločensky akceptovaných. Moralistické alebo prehnané prístupy sťažujú rozpoznanie, pochopenie a riešenie skutočných príčin.
Veľká časť posolstiev o drogách má negatívny charakter a zameriava sa len na riziká a problémy bez toho, aby sa rozlišovali tie, ktoré sú pravdepodobné a časté, od tých, ktoré sú anekdotické alebo sporadické. Oveľa menej sa v nich rozoznávajú radosti. To vedie k strate dôvery v odborníkov a k neschopnosti identifikovať situácie, ktoré skutočne predstavujú nebezpečenstvo. Na druhej strane máme všetci tendenciu považovať svoje správanie za "normálne" a sebaospravedlňovanie alebo sebaklam je častou reakciou, keď sa objavia ťažkosti;
Keď majú ľudia pochybnosti alebo podozrenia, často sa ponecháva na odborný tím, aby posúdil, či ide o problém alebo nie. V skutočnosti je dôležitá osobná a hlboká reflexia miery spokojnosti, ktorú v nás naše správanie a zvyky vyvolávajú. Či sú potešenia väčšie ako riziká, ktorým sa vystavujeme, či skutočne vnímame, že máme svoj život pod kontrolou, a či nám to, čo robíme, umožňuje žiť život tak, ako ho chceme žiť;
Nejde o to, aby sme sa podrobili výsluchu, ale aby sme sa na chvíľu zastavili a zamysleli sa nad niektorými aspektmi. Možno nemáte čo meniť. Možno ste si predtým niektoré otázky nepoložili. Možno ste schopní sami zmeniť niektoré veci, ak si myslíte, že to potrebujete. Môže sa tiež stať, že potrebujete niečo zmeniť, ale nepodarí sa vám to. V takom prípade môže nastať problém. Niekedy sa problémy riešia individuálne, časom alebo s pomocou blízkych ľudí. Inokedy môže byť užitočná alebo dokonca potrebná rada alebo podpora odborného tímu;
Niektoré úvahy môžeme urobiť:
Veľká časť posolstiev o drogách má negatívny charakter a zameriava sa len na riziká a problémy bez toho, aby sa rozlišovali tie, ktoré sú pravdepodobné a časté, od tých, ktoré sú anekdotické alebo sporadické. Oveľa menej sa v nich rozoznávajú radosti. To vedie k strate dôvery v odborníkov a k neschopnosti identifikovať situácie, ktoré skutočne predstavujú nebezpečenstvo. Na druhej strane máme všetci tendenciu považovať svoje správanie za "normálne" a sebaospravedlňovanie alebo sebaklam je častou reakciou, keď sa objavia ťažkosti;
Keď majú ľudia pochybnosti alebo podozrenia, často sa ponecháva na odborný tím, aby posúdil, či ide o problém alebo nie. V skutočnosti je dôležitá osobná a hlboká reflexia miery spokojnosti, ktorú v nás naše správanie a zvyky vyvolávajú. Či sú potešenia väčšie ako riziká, ktorým sa vystavujeme, či skutočne vnímame, že máme svoj život pod kontrolou, a či nám to, čo robíme, umožňuje žiť život tak, ako ho chceme žiť;
Nejde o to, aby sme sa podrobili výsluchu, ale aby sme sa na chvíľu zastavili a zamysleli sa nad niektorými aspektmi. Možno nemáte čo meniť. Možno ste si predtým niektoré otázky nepoložili. Možno ste schopní sami zmeniť niektoré veci, ak si myslíte, že to potrebujete. Môže sa tiež stať, že potrebujete niečo zmeniť, ale nepodarí sa vám to. V takom prípade môže nastať problém. Niekedy sa problémy riešia individuálne, časom alebo s pomocou blízkych ľudí. Inokedy môže byť užitočná alebo dokonca potrebná rada alebo podpora odborného tímu;
Niektoré úvahy môžeme urobiť:
- Prečo užívam drogy a robím to tak, ako by som chcel?
- Ako často to robím? Ako často by som to chcel robiť?
- Mení sa moja konzumácia v priebehu času, konzumujem viac ako predtým?
- Aký je môj sociálny okruh? Koľko mojich priateľstiev nesúvisí s drogami? Mám voľný čas bez užívania drog?
- Aké mám vzťahy počas týždňa s tými istými ľuďmi, s ktorými sa zabávam? Vyskúšal som rôzne veci? Podarilo sa mi to? Ako som sa cítil?
- Mám alebo som mal finančné problémy súvisiace s užívaním drog? Koľko peňazí míňam? Mal som problémy s kontrolou svojich výdavkov? Robil som veci, ktoré by som za normálnych okolností nerobil, aby som získal drogy?
- Ako často som si po večierku prestal plniť svoje povinnosti (pracovné, rodinné, študijné...)? Ako často som mal sexuálne vzťahy po užití drog? A bez ich užitia? Cítim sa v tomto zmysle sám so sebou v pohode?
- Urobil som pod vplyvom látok veci, ktoré by som za normálnych podmienok neurobil? Ako sa pri tom cítim?
- Keď mám zlú skúsenosť, starám sa o to, aby som zistil, čo sa stalo a ako sa tomu vyhnúť? Poznám stratégie znižovania rizík, ale napriek tomu ich neuplatňujem?
- Plánujem svoju spotrebu alebo ju plánujem inštinktívne? Záleží mi na kvalite látok? Sú dodávatelia spoľahliví alebo ich testujem?