V skutočnosti som tento zápis našiel na Reddite. Má naň niekto nejakú spätnú väzbu?
https://www.reddit.com/r/TheeHive/comments/eyu1g3
Syntéza metonitazénu, etazénu, etonitazénu, klonitazénu a iných nitazénových derivátov

Syntéza nitazénových derivátov je opísaná v
patente USA 2935514. Opísaným spôsobom možno vykonať nitazén, etonitazén, klonitazén, metonitazén, ISO, etazén a niekoľko ďalších. Počas mojej vedeckej práce som vyrobil 12 nitazénových derivátov.
Etazén mal najlepšie rekreačné vlastnosti a je to môj č. 1.
Cestu syntézy som vysvetlil skôr
ost:
https://www.reddit.com/r/fentanyl/comments/ela9fa/_/Image : https://ibb.co/h2SZcbP (cesta z nitrilu)
1 Syntéza medziproduktu benzimidazolu (alebo nitrobenzimidazolu)
Do roztavenej zmesi (0,11 mol) substitučného benzylkyanidu (poznámka 1)[v tomto prípade používam p-metoxybenzylkyanid] a 11,6 ml absolútneho etanolu sa pri teplote 15-25*C zavádza suchá plynná kyselina HCl, kým sa táto zmes nenasýti.
Po tom, ako sa reakčná zmes nechá stáť 12 hodín pri 20*C, sa surový imino-éterhydrochlorid (foto1) odoberie do 200 ml absolútneho dioxánu a mieša sa s 15,2 g (0,1 mol) 2-amino-4-nitroanilínu (poznámka 2) 2 hodiny pri RT (foto2).
Potom 14 hodín pod refluxom (foto3). Z ešte horúceho roztoku sa vyzrážal hydrochlorid 2-(p-metoxybenzyl)-5-nitrobenzimidazolu pridaním etylacetátu nasýteného kyselinou HCl a potom sa ihneď prefiltroval.
Voľná báza sa uvoľní z hydrochloridu varením s vodným roztokom amoniaku, prefiltruje sa a rekryštalizuje z etylacetátu. Vzniknutý 2-(p-metoxybenzyl)-5-nitrobenzimidazol (foto4) sa použil v ďalšej fáze.
2**.Syntéza nitazénových derivátov (N-alkylácia benzimidazolu)**
K miešanému roztoku (0,033 mol) 2-(p-metoxybenzyl)-5-nitrobenzimidazolu a 1 g benzyltrietylamóniumchloridu v 65 ml 1N NaOH (pozn. 3) (foto5) sa pri 70*C po kvapkách pridá 9 g (0,066 mol) dietylaminoetylchloridu v 10 ml dioxánu. Zmes sa mieša 1 hodinu pri RT, vyzrážaný olej sa zachytí v etylacetáte. Roztok EtAc sa extrahuje zriedenou kyselinou HCl, kyslý roztok sa zásadí NaOH a opäť sa extrahuje EtAc. Roztok EtAc sa premyje vodou, vysuší bezvodým uhličitanom draselným a odparí. Vznikne 9 g zmesi 1-(beta-dietylaminoetyl)-2-(p-metoxybenzyl)-5-nitrobenzimidazolu a 1-(beta-dietylaminoetyl)-2-(p-metoxybenzyl)-6-nitrobenzimidazolu (Poznámka 4).
Táto zmes sa rozdelí na dve zložky takto: Zmes sa odoberie do alkoholu a zmieša sa s vypočítaným množstvom kyseliny HCl v etylacetáte a naočkuje sa HCl 5-nitroderivátu. Po filtrácii a rekryštalizácii vzniknutej zrazeniny z etanolu sa získa 4,2 g čistého 1-(beta-dietylaminoetyl)-2-(p-metoxybenzyl)-5-nitrobenzimidazol hydrochloridu.
Materský lúh sa odparí, odoberie sa do vody, alkalizuje sa roztokom NaOH, extrahuje sa etylacetátom a extrakt sa premyje vodou a vysuší bezvodým uhličitanom draselným. Rozpúšťadlo sa odparilo a potom sa kryštály rekryštalizovali zo zmesi éteru a petroleja. Éteru s očkovaním 6-nitroderivátu, čistého 1-(beta-dietylaminoetyl)-2-(p-metoxybenzyl)-6-nitrobenzimidazolu.
-------------------------------------------------------------
Poznámka 1.
Nahrádza benzylkyanid, Ak použijete:
Ak použijete 4-chlórbenzylkyanid, získate medziprodukt benzimidazolu pre klonitazén
4-etoxybenzylkyanid, dostanete benzimidazolový medziprodukt pre etonitazén
4-metoxybenzylkyanid dostanete medziprodukt benzimidazolu pre metonitazén
4-izoproxybenzylkyanid dostanete medziprodukt benzimidazolu pre izo.
Poznámka 2.
2-amino-4-nitroanilín môžete nahradiť 1,2-fenyldiamínom a použiť 4-etoxybenzylkyanid - dostanete benzimidazolový medziprodukt pre etazén.
Poznámka 3.
V pôvodnom patente sa nepoužíva katalyzátor. Katalyzátor uľahčuje rozpúšťanie látok. Má pozitívny vplyv na rýchlosť reakcie a výťažok.
Poznámka 4.
Ak robíte etazén, potom nemáte problém s izomérmi. Už máte produkt, ktorý sa dá použiť