Grubościenne naczynie z mieszadłem Pyrex z dwiema szyjkami

Í1yk721hk41c1khym1

Don't buy from me
Member
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Szczęśliwej północy chłopaki,
Zobaczcie, co znalazłem w lokalnym koszu z okazjami. Nie wiedziałem, na co patrzę, ale pomyślałem sobie: "Wygląda na to, że został zaprojektowany, abym mógł w nim reagować z chemikaliami".

Kiedy się temu przyjrzałem, wydało mi się to interesującym małym urządzeniem. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat? Mines 1 L. Nie jestem pewien, jak dokładnie ma się obracać, wbudowane mieszadło działa, ale nie wydaje się wystarczająco mocne, aby poruszyć mieszadłem.

(Złamałem również szklany pręt łączący je w pobliżu końca 😬, ale myślę, że mogę po prostu włożyć nowy, to był tylko standardowy szklany pręt).
6vaFoRsjWL

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Jest przeznaczony do hodowli kultur w pożywkach płynnych (LC, liquid culture), dzięki czemu można rozbić organizm bez otwierania szklanki i ryzykowania skażenia bakteriami lub pleśnią, tutaj jest pdf zawierający instrukcje dotyczące jego użycia (link).

Í1yk721hk41c1khym1

Don't buy from me
Member
Language
🇬🇧
Reaction score
0
Bardzo interesujące, szefie. Czy mogę tego użyć do uprawy kultur claviceps, czy jest to przeznaczone do czegoś innego?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Z pewnością można uprawiać grzybnię, ale nie jestem pewien, czy alkaloidy sporyszu są produkowane bez żywiciela. Do pewnego stopnia działa to w przypadku większości grzybów. Należy pamiętać, że grzyby mikoryzowe potrzebują konkretnej rośliny żywicielskiej (zwykle drzewa, ale także niektórych krzewów) do wytworzenia sporokarpu. Na przykład. Możesz rozmnażać "żywą wełnę" grzybnię amanita muscaria, ale nie wyrosną żadne grzyby. W takim przypadku grzybnia zawiera również muscimol, a ludzie są skłonni ją jeść (po dekarboksylacji).