- Reaction score
- 4
z tego samouczka: Synteza chlorowodorku metkatynonu z propiofenonu
ETAP PIERWSZY: bromowanie propiofenonu
50 ml propiofenonu zmieszać z 40 ml kwasu bromowodorowego i 100 ml wody destylowanej i mieszać przez 5 minut.
60 ml nadtlenku wodoru 35% powoli dodawano w ciągu 30 minut. po dodaniu całego H2O2 mieszano przez 1 godzinę i 30 minut (temperatura jest kontrolowana na 30C).
kolor zmienia się na jasny/ciemnopomarańczowy.
Do powstałego bromopropiofenonu dodano 150 ml DCM.
roztwór przemyto wodą (2x250ml) następnie przemyto 250ml roztworu węglanu sodu.
Kolor zmienia się na jasnożółty.
------------------------------------------------------------------------------
ETAP 2
Do roztworu dodaje się 70 ml 40% METYLAMINY (temperatura jest kontrolowana poniżej 30 ° C) i miesza przez 24 godziny.
Po 24 godzinach kolor zmienia się na bursztynowy.
Otrzymany metkatynon przemywa się wodą w celu usunięcia metyloaminy.
50 ml 14% kwasu solnego powoli dodaje się do roztworu metkatynonu (temperatura jest kontrolowana poniżej 30C) i miesza przez 3 godziny.
Pod koniec etapu 2 warstwa wodna zmieniła kolor na brązowozielony, a po zebraniu i odparowaniu nie było kryształów... tylko trochę oleistego gówna.
Nie wiem, jaki błąd tu popełniłem... ale myślę, że to tylko ostatnia część.
ETAP PIERWSZY: bromowanie propiofenonu
50 ml propiofenonu zmieszać z 40 ml kwasu bromowodorowego i 100 ml wody destylowanej i mieszać przez 5 minut.
60 ml nadtlenku wodoru 35% powoli dodawano w ciągu 30 minut. po dodaniu całego H2O2 mieszano przez 1 godzinę i 30 minut (temperatura jest kontrolowana na 30C).
kolor zmienia się na jasny/ciemnopomarańczowy.
Do powstałego bromopropiofenonu dodano 150 ml DCM.
roztwór przemyto wodą (2x250ml) następnie przemyto 250ml roztworu węglanu sodu.
Kolor zmienia się na jasnożółty.
------------------------------------------------------------------------------
ETAP 2
Do roztworu dodaje się 70 ml 40% METYLAMINY (temperatura jest kontrolowana poniżej 30 ° C) i miesza przez 24 godziny.
Po 24 godzinach kolor zmienia się na bursztynowy.
Otrzymany metkatynon przemywa się wodą w celu usunięcia metyloaminy.
50 ml 14% kwasu solnego powoli dodaje się do roztworu metkatynonu (temperatura jest kontrolowana poniżej 30C) i miesza przez 3 godziny.
Pod koniec etapu 2 warstwa wodna zmieniła kolor na brązowozielony, a po zebraniu i odparowaniu nie było kryształów... tylko trochę oleistego gówna.
Nie wiem, jaki błąd tu popełniłem... ale myślę, że to tylko ostatnia część.