- Solutions
- 1
- Reaction score
- 407
Czytałem, że można skutecznie skoncentrować kwas octowy, po prostu zamrażając wodę. Kwas octowy ma niższą temperaturę krzepnięcia niż woda przy danym stężeniu, a im bardziej stężony jest roztwór, tym wyższa jest jego temperatura krzepnięcia. Jak wiadomo, bezwodny kwas octowy (lodowaty kwas octowy) ma temperaturę zamarzania wynoszącą około 16 C. Przy 75% temperatura zamarzania wynosi około 2 C, po czym można zdekantować wodę.
Natomiast przy 60% temperatura zamarzania według tej tabeli powinna wynosić około -10C. To mnie jednak jakoś dezorientuje. Przy -10 C woda również powinna się skrystalizować, więc co tak naprawdę mi pozostaje? Ciekła mieszanina kwasu octowego i wody oraz zamrożona stała woda, czy odwrotnie?
Jak to się robi w praktyce?
Natomiast przy 60% temperatura zamarzania według tej tabeli powinna wynosić około -10C. To mnie jednak jakoś dezorientuje. Przy -10 C woda również powinna się skrystalizować, więc co tak naprawdę mi pozostaje? Ciekła mieszanina kwasu octowego i wody oraz zamrożona stała woda, czy odwrotnie?
Jak to się robi w praktyce?
Last edited: