Po pierwsze, musisz zapoznać się z instrukcją obsługi odczynników (jeśli ją posiadasz). Jeśli jej nie masz, poszukaj w Google informacji o właściwościach chemicznych i zaleceniach dotyczących przechowywania. Większość chemikaliów musi być przechowywana w szczelnych naczyniach bez dostępu powietrza, aby uniknąć reakcji z wodą i tlenem. Niektóre odczynniki mogą konwertować pod wpływem kwantu światła (hn), dlatego należy je przechowywać w ciemnym szkle lub ciemnym miejscu, takim jak szafka. Można również użyć odczynników, które mają bardzo silny zapach. Przechowuj je pod wyciągiem oparów lub w szczelnie zamkniętym pojemniku w takim wyciągu. Niektóre kwasy i zasady dość szybko absorbują wodę z powietrza i parują. Powinieneś zamknąć je tak, jak powiedziałem wcześniej (w szczelnych naczyniach) w temperaturze pokojowej. Lodówka jest używana do substancji, które mogą ulec rozkładowi w zamkniętych naczyniach.
Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytania. Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze, nie wahaj się zapytać tutaj!