Ūdeņraža hlorīda gāzes ģeneratori

WillD

Expert
Reaction score
1,090
Hprsiw7Cgk

HCl gāzi iegūst, sajaucot sērskābi (piemēram, komerciālo notekūdeņu tīrīšanas līdzekli) vai sālsskābi (sūrskābi) un sāli (piemēram, akmens vai galda sāli) reakcijas traukā, ko sauc par HCl ģeneratoru.

Laukā sastopamie HCl ģeneratori ir šādi:
- propāna tvertnes
- plastmasas benzīna tvertnes
- 2 litru pop pudeles
- sodas sīrupa baloni
- medicīniskā skābekļa baloni
- freona un hēlija baloni
- kečupa dozatori
- ziploc vai plastmasas maisiņi
- stikla vakuuma kolbas
- ugunsdzēšamo aparātu pudeles
- acetilēna baloni
- niršanas pudeles
- autonomo elpošanas aparātu pudeles
- bērnu pudeles
- dažādas citas tvertnes

Sastopamie ģeneratoru veidi:
Kā novērots slepenajās laboratorijās, HCl ģeneratoram parasti ir šādi darbības konstrukcijas elementi:
1. spēja pievienot kopā skābi un sāli nelielos daudzumos, pēc tam to noslēgt.
2. spēja saturēt HCl gāzi zem spiediena
3. iespēja izslēgt ģeneratora vārstu
4. iespēja pārsūtīt HCl gāzi pa šļūteni.
5. pārnēsājamība
6. lēta cena
7. slepeno laboratoriju operatori uzskata, ka tās ir vienreizlietojamas.
8. iespēja maskēties kā parastam sadzīves priekšmetam (piemēram, propāna tvertnei utt.).

04v5OWayUE

Var būt iegremdēšanas caurulīte, kas atvieglo uzpildīšanu. Tā parasti stiepjas 4 collas uz leju no propāna vārsta tvertnē. Kad tvertne ir pareizi piepildīta, tiek atvērts vārsts, kas ļauj gāzei izplūst caur šo iegremdēšanas cauruli. Kad šķidruma līmenis tvertnē sasniedz mērcaurules līmeni, šķidrums sāk izplūst no mērcaurules atveres, norādot, ka tvertne ir pilna.

Tvertnēm, ko izmanto kā HCl ģeneratorus, parasti nav uzstādīts atbilstoši novērtēts vārsts. Tvertnēs bieži vien ir pašdarināts misiņa, cinkota vara un nerūsējošā tērauda savienotājelementu izkārtojums. Nerūsējošā tērauda vārsti var būt piemēroti HCl.
K1GB9sXW65
BPanR0dhYZ
XKr0vhxo9a

Standarta propāna tvertņu vārstiem ir spiediena samazināšanas vārsts, kas iedarbojas pie aptuveni 375 psi. Pie šāda spiediena tas ir paredzēts automātiskai atvēršanai, samazinot spiedienu tvertnē.

Papildu HCl ģeneratoru veidi:
OcHU7kyXW6
EYIKbWvF9N
U32Sc4PXqb
HZpreavIMV
RR0ukKovOg

YIxniucv8O
DAtEN7X1xj
AqmnLc1Tt6

HCl ģeneratoru ķīmija:

H2SO4 (aq) + 2NaCl (s) ---> 2 HCl (g)+ Na2SO4 (s)
(sērskābe + nātrija hlorīds ---> hlorūdeņraža gāze + nātrija sulfāts)

Šī reakcija rada siltumu un spiedienu, jo veidojas HCl. Uzkarsē ģeneratora saturu, lai radītu papildu HCl gāzi pēc tam, kad spiediens ir samazinājies un reakcija tuvojas noslēgumam. Augstāka jebkuras gāzes temperatūra parasti rada augstāku spiedienu.

DkjRvlVTQf

Last edited by a moderator:

ch3wbacca

Don't buy from me
New Member
Reaction score
1
Dažas no tām ir maldinošas.

Cita starpā... bet pie lietas. Sālsskābe, sajaucot to ar nātrija hlorīdu, neražo hlorūdeņradi. Nātrija hlorīds ir neitrāls sāls un nereaģē ar sālsskābi.

Nātrija hlorīds reaģē ar sērskābi, radot hlorūdeņradi, tomēr tas notiek, jo tā ir dehidratācijas reakcija. Izdalās ievērojams siltuma daudzums, un tādējādi izdalās arī tvaiks. Tas ir apgrūtinoši mūsu vajadzībām. Mēs vēlamies sausu ūdeņraža hlorīdu.

Ir labāka metode. Sērskābes pilināšana uz sālsskābes rada diezgan sausu ūdeņraža hlorīdu, jo īpaši, ja gāzi izlaiž caur žāvēšanas cauruli vai citu tvertni ar ļoti koncentrētu sērskābi, iegūst ļoti sausu gāzi, kas piemērota gandrīz jebkuram mērķim.

Es dodu priekšroku kalcija hlorīdam un sālsskābei. Tā ir lēnāka, ne tik strauja reakcija. Rodas mazāk karstuma un mazāk mitruma. Es parasti varu to izmantot tā, kā tas ir, ja esmu saspringtā situācijā, bet, ja laiks un apstākļi to atļauj, es to izlaižu arī caur kalcija hlorīda žāvēšanas cauruli vai nu ar vairāk kalcija hlorīda, vai sērskābes trauku, žāvēšanai ir izmantots arī magnija sulfāts, bet tam ir labāki mērķi.

WillD

Expert
Reaction score
1,090
Paldies u par komentāru. Mēs to labosim.

Last edited:

WillD

Expert
Reaction score
1,090
Tā ir pārrakstīšanās kļūda. Runa bija par sērskābes mijiedarbību ar koncentrētu sērskābi, lai iegūtu sausu gāzveida hlorūdeņradi. Izmantojot šo metodi, tiek izslēgta cieto cieto nogulšņu problēma. Metode ar kalcija hlorīda kā avota izmantošanu un kā žāvētājs arī ir laba, mēs apsveram visas pieejamās iespējas un noteikti to norādām. Tikai ir jautājums, kā rīkoties ar kalcija sulfāta nogulsnēm?

Last edited:

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Iepriekš diskusiju tēma bija sērskābes un alumīnija (folijas) reakcija Mans iespaids bija, ka alumīnija hlorīds ir blakusprodukts un ūdeņraža gāze ir galvenais produkts, bet kopš šīs sarunas šeit, es esmu redzējis ķīmijas grāmatā apgalvojumu, ka šajā reakcijā rodas HCl gāze. Ja tā, tad tam ir priekšrocības. Nav nepieciešams karstums, mazāk uzkrītošs, mazāk kodīgu ķimikāliju, kas jāuzglabā apkārt. Viņi nepiedāvāja nekādu mehānismu vai līdzsvarotu vienādojumu, tātad kāds ir šīs reakcijas produkts?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Labi, 30 dažādās vietnēs ir teikts alumīnija hlorīds un ūdeņraža gāze.

zaners

Don't buy from me
Resident
Reaction score
8
Vai tai ir jābūt tīrai sērskābei?

SoldadoDeDrogas

Don't buy from me
Resident
Language
🇺🇸
Reaction score
179
@zaners, lai radītu HCl gāzi, nav.
@FritBuchner jums ir taisnība, tiek iegūts alumīnija hlorīds un ūdeņraža gāze. Es arī esmu redzējis šos apgalvojumus un man pašam nācās to izpētīt, tas pat ir minēts manā iecienītajā "sarkanā p pavāra 101" demonstrācijā, nesaprotu, kāpēc. Video, piemēram, ir teikts, ka nepieciešamie priekšmeti: sērskābe un galda sāls vai sērskābe un alumīnija folija, kas nozīmē, ka šādā veidā tiek radīta HCl gāze. Varbūt tiek saražoti nelieli daudzumi vai arī notiks ķēdes reakcija, ja to atstās vienā traukā?

Osmosis Vanderwaal

Moderator in US section
Resident
Solutions
4
Reaction score
1,215
Deals
1
Būtu vajadzīga spēcīga bāze, lai atdalītu šo hlorīda jonu. NaOH,+ AlCl = alumīnija hidroksīds (AlOH) un nātrija hlorīds (NaCl).