TLDR: Ne, taip nėra. Kreatinas yra saugus.
Įsiklausykite, šimtai tūkstančių kultūristų ir sportininkų kasdien be jokių problemų vartoja kreatiną. Jūs tik skleidžiate miesto legendas ir nepagrįstas baimes.
Kreatinas yra labiausiai ištirtas maisto papildas po išrūgų baltymų ir nuolat nustatoma, kad jis beveik nekenksmingas organizmui. Per apkrovos etapus sportininkai 10 dienų gali suvartoti iki 20 g per dieną, kad prisotintų raumenis. Kepenys NEDalyvauja kreatino skilime ir apskritai visiškai nedalyvauja jį tiesiogiai išskiriant, tik paverčiant labiau vandenyje tirpstančiu metabolitu. Kreatinas niekada nebuvo siejamas su odos vėžiu, ir man sunku net įsivaizduoti tikėtinus kelius.
Be to, kažko radimas šlapime absoliučiai nereiškia, kad inkstai jį aktyviai išskiria siekdami atsikratyti. Ar esate girdėję apie osmosinę pusiausvyrą? Prieš bandydamas pasiskelbti šių dalykų ekspertu, kuriuo, jūsų nelaimei, aš esu, prašau išsilavinkite šiais klausimais.
O kadangi teiginys neturi jokios vertės be jį patvirtinančių įrodymų, štai jums: https:
//jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z;
"Šių išvadų platumas ir pasikartojimas yra įtikinamas įrodymas, kad kreatino monohidratas yra gerai toleruojamas ir saugus vartoti sveikiems netreniruotiems ir treniruotiems asmenims nepriklausomai nuo amžiaus"