TLDR: Nem, ez nem így van. A kreatin biztonságos.
Figyelem, testépítők és sportolók százezrei szednek kreatint naponta, mindenféle probléma nélkül. Ön csak városi legendákat és alaptalan félelmeket terjeszt.
A kreatin a tejsavófehérje után a legtöbbet vizsgált egészségügyi kiegészítő, és következetesen megállapították, hogy szinte ártalmatlan a szervezet számára. Terhelési fázisokban a sportolók akár napi 20 grammot is fogyaszthatnak 10 napon keresztül, hogy telítsék az izmaikat. A máj NEM vesz részt a kreatin lebontásában semmilyen jelentős módon, és általában egyáltalán nincs szerepe a közvetlen kiválasztásban, csak a vízben oldhatóbb metabolitra való átalakulásban. A kreatint soha nem hozták összefüggésbe a bőrrákkal, és nehezen tudom elképzelni még egy plauzibilis útvonalat is.
Továbbá, ha valamit a vizeletben találunk, az abszolút nem jelenti azt, hogy a vesék aktívan kiválasztják, hogy megszabaduljanak tőle. Hallottál már az ozmotikus egyensúlyról? Kérem, képezze magát ezekben a kérdésekben, mielőtt megpróbálna szakértőnek mutatkozni ezekben a témákban, ami az Ön szerencsétlenségére én vagyok.
És mivel egy állításnak nincs értéke bizonyíték nélkül, itt van neked:
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z;
"Ezeknek az eredményeknek a terjedelme és ismétlődése meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a kreatin-monohidrát jól tolerálható, és egészséges edzetlen és edzett egyéneknél kortól függetlenül biztonságosan fogyasztható"