TLDR: Ei, ei ole. Kreatiin on ohutu.
Kuulge, sajad tuhanded kulturistid ja sportlased võtavad kreatiini igapäevaselt ilma igasuguse probleemita. Te lihtsalt levitate põhjendamatult linnalegende ja hirmu.
Kreatiin on vadakuvalgu järel kõige rohkem uuritud toidulisand ja on järjekindlalt leitud, et see on organismile peaaegu kahjutu. Laadimisfaaside ajal võivad sportlased tarbida kuni 20 grammi päevas 10 päeva jooksul, et oma lihaseid küllastada. Maksa EI OLE seotud kreatiini lagundamisega mingil olulisel viisil ja üldiselt ei ole tal mingit rolli otseses eritumises, vaid ainult muundamises vees lahustuvamaks metaboliidiks. Kreatiini ei ole kunagi seostatud nahavähiga ja mul on raske isegi ette kujutada usutavaid radu.
Lisaks ei tähenda millegi leidmine uriinis absoluutselt seda, et neerud eritavad seda aktiivselt, et sellest vabaneda. Kas te olete kuulnud osmootilisest tasakaalust? Palun koolitage end nendes küsimustes, enne kui püüate end nende teemade eksperdina välja anda, mis ma teie kahjuks olen.
Ja kuna väitel ei ole mingit väärtust ilma tõendusmaterjalita, siis siin on teie jaoks:
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z;
"Nende leidude laius ja korduvus annavad veenvaid tõendeid selle kohta, et kreatiinmonohüdraat on hästi talutav ja ohutu tarbida tervetel treenimata ja treenitud inimestel, sõltumata vanusest"