Chem-Safe
Chem-Safe - Energy Control
- Language
- 🇪🇸
- Reaction score
- 25
Předsudky vůči drogám ztěžují a jejich považování za hlavní příčinu, když se u člověka objeví porucha užívání návykových látek, může ztěžovat skutečné proniknutí ke kořenům problému. Pro některé odborníky je problematické téměř jakékoli užívání jiných než společensky přijatelných drog. Moralistické nebo přehnané přístupy ztěžují rozpoznání, pochopení a řešení skutečných příčin.
Velká část sdělení o drogách má negativní charakter, zaměřuje se pouze na rizika a problémy, aniž by rozlišovala ty, které jsou pravděpodobné a časté, od těch, které jsou anekdotické nebo sporadické. Mnohem méně se v nich rozeznávají potěšení. To vede ke ztrátě důvěry v odborníky a k neschopnosti rozpoznat situace, které skutečně představují nebezpečí. Na druhou stranu máme všichni tendenci považovat své chování za "normální" a sebeospravedlňování nebo sebeklam je častou reakcí, když se objeví potíže;
Když mají lidé pochybnosti nebo podezření, je často ponecháno na odborném týmu, aby posoudil, zda se jedná o problém, či nikoli. Ve skutečnosti je důležitá osobní a hluboká reflexe míry spokojenosti, kterou v nás naše chování a zvyky vyvolávají. Zda jsou potěšení větší než rizika, kterým se vystavujeme, zda skutečně vnímáme, že máme svůj život pod kontrolou, a zda nám to, co děláme, umožňuje žít život tak, jak chceme;
Nejde o to podrobit se výslechu, ale na chvíli se zastavit a zamyslet se nad některými aspekty. Možná nemáte co měnit. Možná jste si některé otázky dosud nepoložili. Možná jste schopni některé věci změnit sami, pokud si myslíte, že je to potřeba. Může se také stát, že něco změnit potřebujete, ale nedaří se vám to. V takovém případě může nastat problém. Někdy se problémy řeší individuálně, časem nebo s pomocí blízkých lidí. Jindy může být užitečná nebo dokonce nezbytná rada či podpora odborného týmu;
Některé úvahy můžeme učinit:
Velká část sdělení o drogách má negativní charakter, zaměřuje se pouze na rizika a problémy, aniž by rozlišovala ty, které jsou pravděpodobné a časté, od těch, které jsou anekdotické nebo sporadické. Mnohem méně se v nich rozeznávají potěšení. To vede ke ztrátě důvěry v odborníky a k neschopnosti rozpoznat situace, které skutečně představují nebezpečí. Na druhou stranu máme všichni tendenci považovat své chování za "normální" a sebeospravedlňování nebo sebeklam je častou reakcí, když se objeví potíže;
Když mají lidé pochybnosti nebo podezření, je často ponecháno na odborném týmu, aby posoudil, zda se jedná o problém, či nikoli. Ve skutečnosti je důležitá osobní a hluboká reflexe míry spokojenosti, kterou v nás naše chování a zvyky vyvolávají. Zda jsou potěšení větší než rizika, kterým se vystavujeme, zda skutečně vnímáme, že máme svůj život pod kontrolou, a zda nám to, co děláme, umožňuje žít život tak, jak chceme;
Nejde o to podrobit se výslechu, ale na chvíli se zastavit a zamyslet se nad některými aspekty. Možná nemáte co měnit. Možná jste si některé otázky dosud nepoložili. Možná jste schopni některé věci změnit sami, pokud si myslíte, že je to potřeba. Může se také stát, že něco změnit potřebujete, ale nedaří se vám to. V takovém případě může nastat problém. Někdy se problémy řeší individuálně, časem nebo s pomocí blízkých lidí. Jindy může být užitečná nebo dokonce nezbytná rada či podpora odborného týmu;
Některé úvahy můžeme učinit:
- Proč užívám drogy a dělám to tak, jak bych chtěl?
- Jak často to dělám? Jak často bych to chtěl/a dělat?
- Mění se moje konzumace v průběhu času, užívám více než dříve?
- Jaký je můj sociální okruh? Kolik mých přátelství nesouvisí s drogami? Mám volný čas bez užívání drog?
- Jaké mám během týdne vztahy se stejnými lidmi, se kterými se bavím? Vyzkoušel jsem různé věci? Podařilo se mi to? Jak jsem se cítil?
- Mám nebo jsem měl/a finanční problémy související s užíváním drog? Kolik peněz utrácím? Měl/a jsem potíže s kontrolou svých výdajů? Dělal/a jsem věci, které bych normálně nedělal/a, abych si obstaral/a drogy?
- Jak často jsem po večírku přestal/a plnit své povinnosti (pracovní, rodinné, studijní...)? Jak často jsem měl/a sexuální vztahy při užívání drog? A bez jejich užívání? Cítím se v tomto smyslu sám se sebou v pohodě?
- Udělal/a jsem pod vlivem návykových látek věci, které bych za normálních podmínek neudělal/a? Jak se při tom cítím?
- Když mám špatnou zkušenost, starám se o to, abych zjistil, co se stalo a jak se tomu vyhnout? Znám strategie snižování rizik, ale přesto je nepoužívám?
- Plánuji svou spotřebu, nebo se řídím instinktem? Zajímám se o kvalitu látek? Jsou dodavatelé spolehliví, nebo je testuji?