TLDR: Не, не е така. Креатинът е безопасен.
Чуйте, стотици хиляди културисти и спортисти приемат креатин ежедневно без никакъв проблем. Вие просто разпространявате градски легенди и необосновани страхове.
Креатинът е най-изследваната хранителна добавка след суроватъчния протеин и постоянно се установява, че е почти безвреден за организма. По време на фазите на натоварване спортистите могат да консумират до 20 грама на ден в продължение на 10 дни, за да наситят мускулите си. Черният дроб НЕ участва в разграждането на креатина по никакъв съществен начин и като цяло няма абсолютно никаква роля в директното отделяне, а само в превръщането му в по-водноразтворим метаболит. Креатинът никога не е бил свързван с рака на кожата и ми е трудно дори да си представя правдоподобни пътища.
Освен това намирането на нещо в урината абсолютно не означава, че то се отделя активно от бъбреците, за да се отървем от него. Чували ли сте за осмотично равновесие? Моля, образовайте се по тези въпроси, преди да се опитвате да се представяте за експерт по тези въпроси, какъвто за ваше съжаление съм аз.
И тъй като едно твърдение няма никаква стойност без доказателство, което да го подкрепя, ето ви: https:
//jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0173-z;
"Обхватът и повторяемостта на тези открития предоставят убедителни доказателства, че креатин монохидратът се понася добре и е безопасен за консумация от здрави нетренирани и тренирани лица, независимо от възрастта"