"Разтвор, състоящ се от 0,99 g натриев дихромат и 1,33 g концентрирана сярна киселина, разтворени в 4,46 ml вода, се добавя бавно с разбъркване към 1,65 g
l-ефедрин, разтворен в 4,7 ml вода и 0,52 ml концентрирана сярна киселина при стайна температура. Сместа се разбърква при стайна температура в продължение на още 4-6 часа и след това се алкализира с разтвор на натриев хидроксид. Водната смес се екстрахира с два обема хлороформ и след това с два обема етер. Органичните екстракти, съдържащи свободната основа на
l-меткатинона, се комбинират, обработват се с излишък от сух хлороводород и разтворителите се изпаряват. Остатъчният
л-меткатинонов хидрохлорид се разбърква с петролен етер, събира се и се пречиства чрез разтваряне в етанол и повторно утаяване с етер; mp 182-184°С."
Източник:
С водородния пероксид ми се струва сложно.
Единственото, за което съм чел, е, че някой е използвал "метод" с микровълнова печка. Но той не е получил нищо в крайна сметка.
Източник:
Струва ми се, че е по-лесно да се използват подкиселени соли на хром VI или още по-добре калиев перманганат.